Bij welke psychische klachten kan therapie helpen?

psychische klachten

Deel deze blogpost

Therapie is een effectieve manier om te helpen bij een scala aan psychische klachten. Van milde angst- en depressieklachten tot ernstige stoornissen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) en borderline persoonlijkheidsstoornis, therapeuten kunnen werken met individuen om hen te helpen hun symptomen te verminderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. In dit artikel zullen we een aantal van de meest voorkomende psychische klachten bespreken waarvoor therapeuten vaak hulp bieden.

Angststoornis

Een van de meest voorkomende psychische klachten waarvoor mensen hulp zoeken, is angst. Angststoornissen kunnen zich uiten in verschillende vormen, zoals sociale angststoornis, fobieën en paniekstoornis. Therapie kan helpen bij het verminderen van angstsymptomen door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT) en/of medicatie. CGT helpt individuen om hun gedachten en gedragingen te veranderen die bijdragen aan hun angst, terwijl medicatie kan helpen bij het reguleren van de chemie in de hersenen die angst veroorzaakt.

Depressie

Depressie is een andere veelvoorkomende psychische aandoening waarvoor mensen hulp zoeken. Depressie kan zich uiten in verschillende symptomen, zoals een gevoel van hopeloosheid en verlies van interesse in dagelijkse activiteiten. Net als bij angst, kan therapeutische behandeling bestaan uit CGT en/of medicatie. CGT kan helpen individuen om hun negatieve gedachtepatronen te veranderen en hun copingvaardigheden te versterken, terwijl medicatie kan helpen bij het reguleren van de chemie in de hersenen die depressie veroorzaakt.

PTSS

PTSS is een andere ernstige psychische aandoening die vaak behandeld wordt met therapeutische interventies. PTSS kan ontstaan na een traumatische gebeurtenis, zoals oorlog, seksueel geweld of een ernstig ongeluk. Symptomen van PTSS kunnen variëren van flashbacks en nachtmerries tot angst en depressie. Therapieën zoals oplossingsgerichte therapie en CGT kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van PTSS en het herstellen van een gevoel van controle en veiligheid.

BPS

Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een andere ernstige psychische aandoening die vaak behandeld wordt met therapeutische interventies. BPS wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen, instabiele relaties en een gebrek aan zelfbeeld. Mensen met BPS kunnen ook lijden aan impulsief gedrag en zelfbeschadiging. Therapieën zoals dialectische gedragstherapie (DBT) en mentalization-based therapy (MBT) zijn effectief gebleken bij het behandelen van BPS. DBT richt zich op het verminderen van impulsief gedrag en het versterken van copingvaardigheden, terwijl MBT zich richt op het versterken van het vermogen van individuen om hun eigen gedachten en gevoelens te begrijpen en die van anderen.

Kortom, therapeuten hebben veel verschillende methoden waarmee ze mensen met psychische problemen kunnen helpen. 

Bron: sterkebasis.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis geen enkel nieuwtje meer

Ontdek meer

Do You Want To Boost Your Body?

Neem contact met ons op voor op maat gemaakte trainingsplannen en coachingstrajecten