Jouw telefoon, jouw nieuwe drugsverslaving

Deel deze blogpost

Onze telefoon is ons trouwe maatje geworden en het lijkt wel alsof we niet meer zonder kunnen. En ja, we vinden het normaal dat we er bijna 24/7 één kostbare gadget in onze handen hebben. Toch kunnen we stiekem wel eens denken dat deze telefoon meer is dan zomaar een object. Misschien heb je geen idee maar het komt veel voor: verslaving aan onze telefoon.

Dezelfde dopamine rush

Het is onze dagelijkse gewoonte om continu door onze Instagram feed te scrollen, Whatsapp berichtjes te beantwoorden of Snapchat stories te bekijken. De belonende ervaring van het zien van een nieuw bericht of een nieuwe like kan zorgen voor eenzelfde soort dopamine rush als bij verslaving aan drugs. Telkens wanneer jij je telefoon checkt, activeer je een bepaald deel van je hersenen waardoor je het gevoel van beloning ervaren kunt.

Verslaaf aan je notificaties

Dat ene rode bolletje bovenin je scherm met die 372 totaal belangrijke notificaties. Dat wil je toch niet missen? Het zorgt bij veel mensen voor stress en een gevoel van paniek. Maar verplaats je nu eens in de situatie van iemand die verslaafd is aan drugs. Als hij deze namelijk niet krijgt is er een bepaald gevoel van onrust, stress en paniek, heel vergelijkbaar met wat we voelen als we niet op al onze berichtjes reageren.

Verslavingszorg op de hoogte

Sommige verslaafden aan drugs hebben professionele hulp nodig, want zij kunnen vaak het gevecht niet alleen aan. Net zoals er manieren zijn om het afkicken te ondersteunen, zijn er ook manieren om de verslaving aan onze telefoon aan te pakken. Binnen de verslavingszorg wordt hier ook steeds meer rekening mee gehouden. Er zijn verschillende programma’s en therapieën ontwikkeld om deze verslaving tegen te gaan. Zo kom je bijvoorbeeld in contact met lotgenoten en professionals die jou kunnen helpen.

De verandering

Probeer bewust je telefoon tijd terug te dringen en geef jezelf eens de opdracht om geen notificaties meer binnen te laten komen van wat jij nu wel gezien hebt. Gun jezelf, je brein en je gemoedsrust eens een beetje rust. Misschien vind je het in het begin lastig maar het is het zeker waard. De verandering die het teweegbrengt kan positief zijn voor je nachtrust, sociale relaties en productiviteit. Ben jij er klaar voor?

Samenvatting

Wat fijn als iedereen anno 2021 een superhandige gadget in handen heeft om te communiceren met vrienden, familie en zakenrelaties, maar dat maakt ons natuurlijk ook rare wezens. Nu en dan is het eens goed om na te denken over of wij onze telefoon echt nodig hebben of niet. De professionele verslavingszorg kan je wellicht helpen om jouw telefoon verslaving weg te drukken. Hopelijk heb jij iets geleerd van het lezen van deze blog. Start jezelf vandaag nog jouw telefoongebruik te verminderen en ervaar de verandering in je leven.

Bron: Connection SGGZ

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis geen enkel nieuwtje meer

Ontdek meer

Do You Want To Boost Your Body?

Neem contact met ons op voor op maat gemaakte trainingsplannen en coachingstrajecten