Ferritine en vitamine B12, Heb jij een tekort?

Deel deze blogpost

Ferritine en B12 zijn twee vitale voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor een goede werking. Ferritine, een eiwit dat helpt bij het opslaan van ijzer, en B12, essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en het behoud van een gezond zenuwstelsel. Een gebrek aan ferritine en B12 kan een breed scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals bloedarmoede en neurologische aandoeningen. 

Is een vitamine B12 tekort ernstig? 

Een B12-tekort kan ook leiden tot bloedarmoede en vermoeidheid, maar kan ook het zenuwstelsel aantasten en neurologische symptomen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn tintelingen of gevoelloosheid in de handen en voeten, spierzwakte, problemen met de coördinatie en geheugenproblemen. Een langdurig tekort aan B12 kan zelfs permanente schade aan het zenuwstelsel veroorzaken.

Is een ferritine tekort ernsitg? 

Ferritine tekort? Plan een afspraak in bij Newmedix. Een tekort aan ferritine kan leiden tot vermoeidheid, zwakte, kortademigheid en bloedarmoede. Dit komt omdat ijzer nodig is om hemoglobine te produceren, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door ons lichaam transporteert. Bij een gebrek aan ijzer is er niet genoeg hemoglobine en kunnen onze organen en weefsels onvoldoende zuurstof krijgen. Een lage ferritinewaarde kan ook een teken zijn van een ijzertekort in het lichaam.

Er zijn verschillende oorzaken van ferritine- en B12-tekorten. Voor ferritine kan een slechte voeding of een ziekte die leidt tot bloedverlies, zoals menstruatie of darmkanker, een rol spelen. De oorzaak vitamine b12 tekort kan voortkomen uit een gebrek aan B12 in de voeding, problemen met de opname van B12 in de darmen of een auto-immuunziekte die de maag beschadigt en de productie van intrinsic factor remt.

Tips om te voorkomen dat jij een tekort hebt

Om een tekort aan ferritine en B12 te voorkomen, is het belangrijk om een gezond dieet te volgen dat rijk is aan ijzer- en B12-rijke voedingsmiddelen. Zo bevat vlees, gevogelte, vis en bladgroenten ijzer, terwijl B12 voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, zuivelproducten en eieren te vinden is. Veganisten en vegetariërs moeten mogelijk supplementen nemen om voldoende B12 binnen te krijgen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis geen enkel nieuwtje meer

Ontdek meer

Do You Want To Boost Your Body?

Neem contact met ons op voor op maat gemaakte trainingsplannen en coachingstrajecten