Vegetariër worden: hoe eet je een gezond en gevarieerd dieet

Tips voor een vega dieet

Deel deze blogpost

Als je erover denkt om vegetariër te worden, dan is dit artikel iets voor jou! Hier bespreken we de voordelen van het eten van vleesloos voedsel en geven we nuttige tips om je overgang naar het vegetarisme soepel te laten verlopen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, zijn in dit artikel enkele belangrijke dingen om te overwegen.

Wat moet ik eten?

Het antwoord is simpel – groenten! Groenten zijn er in een eindeloze variatie van vormen, maten, texturen en kleuren. Ze kunnen rauw of gekookt gegeten worden en hebben een breed scala aan smaken, van zoet tot pittig. Er is geen betere manier om ervoor te zorgen dat je een gezond dieet krijgt dan door het te vullen met verse producten.

Hoe kan ik koken zonder vlees?

Vlees levert eiwitten, dus als je het uit je dieet schrapt, hoe krijg je dan genoeg binnen? Het geheim is om vegetarische eiwitten te eten. Er zijn veel bronnen van vegetarische eiwitten verkrijgbaar, waaronder peulvruchten (bonen en erwten), noten en zaden (walnoten, pinda’s, zonnebloempitten), granen (tarwekiemen) en sojaproducten zoals tofu.

Hoe zit het met calcium?

Een tekort aan calcium kan leiden tot verzwakte botten of osteoporose, dus moeten veganisten ervoor zorgen dat ze een goede bron van calcium in hun voeding hebben. Calciumrijke voedingsmiddelen zijn onder meer groene bladgroenten zoals boerenkool en broccoli, gedroogde vruchten zoals vijgen en abrikozen, amandelboter en tahini. Andere opties voor plantaardig calcium, waarvoor je niet op grote hoeveelheden hoeft te kauwen van voedsel zijn met calcium verrijkte sappen, granen en sojamelk.

Hoe zit het met ijzer?

IJzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine in rode bloedcellen dat zuurstof uit je longen opvangt en door het lichaam vervoert voor een gezonde werking. IJzertekort kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid of zwakte, dus veganisten moeten er zeker van zijn dat ze voldoende ijzer in hun dieet krijgen.

Plantaardige bronnen voor voedingsijzer zijn onder andere linzen (gekookt), spinazie (rauw), tofu (gefermenteerd), met niet-heemijzer verrijkte granen zoals quinoa en havermout, bonen, pruimen en rozijnen. Je kunt ook extra heemijzer binnenkrijgen door dagelijks een supplement met vitamine C te nemen, dat de absorptie van plantaardig ijzer vertienvoudigt! -Vegetariër worden: hoe eet je een gezonde en gevarieerde voeding

Voordelen van vleesloos eten

Een voordeel van vleesloos eten is dat je je risico op chronische ziekten zoals hart en vaatziekten kunt verkleinen. Ook merken sommige mensen dat hun spijsvertering minder goed is als ze vlees eten, omdat het voor het lichaam moeilijker te verteren kan zijn dan plantaardig voedsel .

Wat zijn de nadelen van vleesloos eten?

Er zijn niet veel nadelen aan vegetariër worden, maar als je het niet goed plant kun je een vitaminetekort krijgen. Vitamine B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten en veganisten moeten extra goed opletten dat ze genoeg binnenkrijgen via verrijkte voedingsmiddelen als sojamelk of gistextract. Andere vitamines die vegetariërs moeilijk kunnen binnenkrijgen zijn ijzer, calcium en omega-drie vetzuren die in visoliesupplementen zitten.

Tot slot

Hopelijk hebben de tips uit dit artikel je geholpen in je transitie van vleeseter naar vegetariër. Mocht je de tips behulpzaam vinden of nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan lezen we dat graag terug in de comments!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis geen enkel nieuwtje meer

Ontdek meer

Do You Want To Boost Your Body?

Neem contact met ons op voor op maat gemaakte trainingsplannen en coachingstrajecten