Professionele hulp tegen angsten en fobieën: Zo maak je jezelf mentaal sterker

Deel deze blogpost

Iedereen heeft wel een bepaalde angst en / of een fobie. Ons lichaam is nou eenmaal zo ingesteld om ons voor bedreigende situaties te beschermen. Wanneer we onszelf in zo’n situatie bevinden, stimuleert angst ons om direct, instinctief en onmiddellijk actie te ondernemen om onszelf uit deze situatie te halen. Echter zijn er ook angsten die geen reactie op daadwerkelijk gevaar zijn en ons belemmeren om in sommige situaties normaal te functioneren. Dit worden irreële angsten genoemd en deze kunnen uitgroeien tot extreme fobieën. Wanneer je zo’n extreme angst of fobie hebt, is het verstandig hier professionele hulp voor te zoeken om vanaf te komen. Daarom hebben we in deze blog drie verschillende soorten professionele hulp op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om van je angst of fobie af te komen om jezelf zo mentaal sterker te maken. 

Geleidelijke blootstellingstherapie

Een van de meest gebruikte technieken om van angsten en fobieën af te komen is geleidelijke blootstelling, oftewel blootstellingstherapie. Zoals de naam al doet luiden, word je bij deze therapievorm stapsgewijs en in een gecontroleerde omgeving aan je angst blootgesteld. Het idee hierachter is dat je na een tijdje zult merken dat het niet nodig is om bang te zijn, wat ervoor zal zorgen dat de angstreactie vermindert. Daarnaast worden tijdens de blootstelling verschillende ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen en spierontspanning, aangeleerd en toegepast om zo te helpen om te gaan met de angst en de fysieke reactie te verminderen. Echter is dit wel een techniek die ook voor behoorlijk wat stress kan zorgen, aangezien je zult worden blootgesteld aan je grootste angsten. Mocht je hier nog niet klaar voor zijn, lees dan vooral door naar de andere mogelijkheden die we hebben. 

Hypnotherapie

Wanneer je ervoor kiest om hypnotherapie te gebruiken om van je angst of fobie af te komen, ga je eerst aan de slag met het achterhalen van het onderliggende gevoel wat ten grondslag ligt aan je angst. Je bent immers niet met de angst geboren, maar het is iets wat je jezelf onbewust aangeleerd hebt. Je kan als kind bijvoorbeeld een angst van een volwassen persoon hebben overgenomen, maar ook traumatische gebeurtenissen kunnen een oorzaak zijn. Wanneer dit onderliggende gevoel is vastgesteld, ga je door middel van de therapeut met hypnose aan de slag om dit onderliggende gevoel te veranderen en het patroon van negatieve gedachten te doorbreken. Mocht dit je aanspreken, neem eens een kijkje op de website van Kevin Boeren en ontdek hoe hij je kan helpen om van je angsten en fobieën af te komen door middel van hypnotherapie. 

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op het identificeren en aanpakken van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan emotionele problemen, waaronder angsten en fobieën. De therapievorm, vergelijkbaar met hypnotherapie, begint met het onderzoeken van de gedachten die ten grondslag liggen aan de angstige gevoelens. Samen met de therapeut leer je om irrationele gedachten te identificeren en deze uit te dagen door middel van cognitieve herstructurering. Dit houdt in dat je de negatieve gedachten, omtrent jouw angst of fobie, vervangt met meer realistische en positieve gedachten. Om dit te bereiken krijg je vaak tussen de sessies opdrachten en oefeningen mee om de geleerde vaardigheden toe te passen in het dagelijks leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van een angst dagboek.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis geen enkel nieuwtje meer

Ontdek meer

Do You Want To Boost Your Body?

Neem contact met ons op voor op maat gemaakte trainingsplannen en coachingstrajecten