Het overwinnen van PTSS: welke therapie past het beste?

Heb je last van posttraumatische stressstoornis (PTSS)? Lees hier welke therapie het beste bij jou past voor het overwinnen van PTSS.

Deel deze blogpost

Heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt? Zoals een verkeersongeluk of misbruik? Wanneer je een trauma niet goed verwerkt, kun je te maken krijgen met posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit is een ernstige psychische aandoening die je dagelijks leven flink kan belemmeren. Je kunt PTSS in de meeste gevallen niet zelf oplossen, hier heb je professionele hulp voor nodig. Gelukkig zijn er verschillende therapieën die kunnen worden ingezet bij het overwinnen van PTSS. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende therapievormen die effectief kunnen zijn bij PTSS.

  1. Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

In Nederland wordt Cognitieve Gedragstherapie (CGT) ingezet bij verschillende soorten psychische aandoeningen en problemen. Ook bij PTSS is CGT een van de meest gebruikte therapieën. Deze vorm van therapie is gericht op het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en overtuigingen. Samen met een therapeut ga je aan de slag om negatieve denkpatronen die te maken hebben met het trauma te vervangen door gezondere gedachten. 

CGT kan worden aangevuld met andere soorten therapieën voor het overwinnen van PTSS. Zo wordt het bijvoorbeeld vaak gecombineerd met exposuretherapie of EMDR. 

  1. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Naast CGT wordt Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) vaak ingezet bij de behandeling van PTSS. Het is zelfs de eerste behandelkeuze wanneer je gediagnosticeerd bent met PTSS. EMDR richt zich op het verwerken van herinneringen die je hebt aan de traumatische gebeurtenis en de emoties die hieraan verbonden zijn. 

Tijdens EMDR-therapie word je gevraagd om terug te denken aan de traumatische herinnering. Dit doe je terwijl je tegelijkertijd wordt blootgesteld aan een andere stimulus. Dit kan bijvoorbeeld een bewegend licht zijn of een tikkend geluid. Omdat je hersenen met twee verschillende processen bezig zijn, de herinnering en de stimulus, kun je de traumatische herinnering en de bijpassende emotie beter verwerken. Je blijft het trauma herinneren, maar de emotionele impact ervan neemt af. 

  1. Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) heeft te maken met het accepteren van traumatische herinneringen. ACT is gericht op het vergroten van de psychologische flexibiliteit en het beter omgaan met pijnlijke gedachten en emoties. Wanneer je PTSS hebt, helpt ACT bij het accepteren van de herinneringen en de bijbehorende gevoelens en emoties. Ook leer je hoe je je in de toekomst beter kunt focussen op waarden en doelen en ontwikkel je vaardigheden om beter met angst en andere ongemakken om te gaan. 

  1. Medicamenteuze Behandeling

Wanneer je PTSS hebt, bestaat het behandelplan vaak uit een vorm van therapie, zoals CGT of EMDR. Maar ook kunnen er in sommige gevallen medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten. Houd er echter rekening mee dat medicijnen de oorzaak van de PTSS niet oplossen. Het helpt alleen bij het verminderen van angst, depressie en slaapproblemen die gepaard gaan met PTSS.

Daarnaast is het essentieel om te benadrukken dat er een beoordeling nodig is van een arts voordat je medicijnen voor PTSS kunt nemen. 

Conclusie

PTSS is een ernstige psychische aandoening die het dagelijks leven van een persoon flink kan belemmeren. Echter, de aandoening is goed te behandelen met (een combinatie van) verschillende therapievormen. Onder andere cognitieve gedragstherapie, EMDR en ACT worden in veel gevallen ingezet door psychologen. Echter, welke therapievorm het beste bij iemand past, verschilt per situatie. Laat je dus altijd adviseren door een professional met verstand van zaken. Een psycholoog op afstand stelt een behandelplan op maat op en houd altijd rekening met jouw persoonlijke situatie en behoeften.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis geen enkel nieuwtje meer

Ontdek meer

Do You Want To Boost Your Body?

Neem contact met ons op voor op maat gemaakte trainingsplannen en coachingstrajecten