Ik voel me misselijk, ik huil om alles en voel me niet als mezelf. Ja de maandelijkse pret week is weer aangebroken. Nou geen pretje voor zowel de vrouw als partner. Maar goed, het is maar een week dus we komen er wel doorheen. Toch zijn er ook veel vrouwen die alle kwaaltjes dagelijks moeten ervaren en dit mede door gebruik van de pil als anticonceptiemiddel. Ondanks dat dit anticonceptiemiddel zorgt voor een hormoonschommeling met een vaak daaropvolgende hormoon test bij vele vrouwen, blijft de pil in Nederland anticonceptiemiddel nummer één. Waarom voelen we ons zo rot door de pil en waarom blijft de pil toch zo populair?
Wat is de pil precies?
De pil is de populairste anticonceptiemethode in Nederland. In de pil zitten hormonen die voorkomen dat er een eicel vrijkomt. Daarnaast zorgt de pil ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt, waardoor de zaadcellen hier amper doorheen kunnen bewegen. Als laatste beïnvloeden de hormonen de baarmoederwand, zodat een eventueel bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen. De pil voorkomt dus dat je zwanger raakt. Strips van pillen variëren van 21 tot 28 pillen per strip. Daarna volgt er een stopweek waarin de vrouw haar bloed verliest. De anticonceptiepil bevat twee soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Deze hormonen kunnen dienen als een aanslag op je lijf.
Een aanslag van hormonen
De pil beïnvloedt je hormoonspiegels. Oestrogeen en progesteron zijn hiervan de boosdoeners. Vele vrouwen ervaren een verandering in gedrag bij gebruik van de pil. Ze voelen zich somber, een ander mens of kunnen ineens heel emotioneel zijn. Dit met dagelijkse huilbuien, agressie problemen en depressies tot gevolg. Indien je net aan de pil begint, kan het zijn dat je lichaam even moet wennen. Bij de helft van de vrouwen verdwijnen de symptomen na een tijdje, maar bij andere helft blijven deze klachten aanhouden. Ondanks deze extreme gevolgen blijven veel vrouwen de pil gebruiken. Ze willen niet zwanger raken en durven geen gebruik te maken van andere anticonceptiemiddelen. De pil is vertrouwd en er als het ware van generatie tot generatie met de paplepel ingegoten. Toch zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven.
Alternatieven voor anticonceptie
De verschillende anticonceptiemethoden hebben zich door de jaren heen ontwikkeld. Naast de anticonceptiepil zijn er ook methodes als het spiraaltje, de nuvaring, prikpil, anticonceptiepleister, hormoonstaafje en pessarium. Het één komt je misschien bekender voor als het ander. Indien je op zoek bent naar een methode met zo’n min mogelijk hormonen, wordt het koperspiraaltje, pessarium of een sterilisatie (bij vrouw of man) aanbevolen. Natuurlijk is er ook altijd nog het condoom. Zit je in een vaste relatie, dan is het logisch dat je er niet altijd op zit te wachten om dat onhandige ding aan te doen. Condooms worden toch vaak gezien als een mood killer. Indien je meerdere seksuele contacten hebt is het altijd van belang om een condoom te gebruiken, ook als je al een andere vorm van anticonceptiemiddel gebruikt. Hier gaat het niet om het voorkomen van een zwangerschap, maar het voorkomen van een soa.