Deel deze blogpost

Hielspoor, ook wel fasciitis plantaris genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ongemak in de hiel veroorzaakt. Het treft vaak hardlopers en mensen die veel staan of lopen op harde oppervlakken, maar kan ook voorkomen bij mensen die een meer zittende levensstijl hebben. In dit blog geven we meer informatie over hielspoor, inclusief oorzaken, symptomen en behandelingen.

De oorzaken van hielspoor

Hielspoor wordt veroorzaakt door overbelasting van de plantaire fascia, een dik, taai bindweefsel dat zich vanaf de hiel tot aan de tenen uitstrekt en de voetboog ondersteunt. Wanneer dit weefsel overbelast raakt, kan het geïrriteerd en ontstoken raken, wat leidt tot hielspoor. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan overbelasting van de plantaire fascia, waaronder:

Overgewicht: Extra gewicht legt extra druk op de voeten en kan bijdragen aan overbelasting van de plantaire fascia.

Staand of lopend werk: Mensen die veel tijd staand of lopend doorbrengen, lopen een hoger risico op hielspoor.

Verkeerde schoenen: Schoenen die niet goed passen of niet genoeg ondersteuning bieden, kunnen bijdragen aan overbelasting van de plantaire fascia. Het is daarom aan te raden om goede schoenen te dragen zoals bijvoorbeeld Durea schoenen.

Overmatig sporten: Hardlopen, dansen en andere activiteiten waarbij veel druk op de voeten komt, kunnen de plantaire fascia overbelasten.

De symptomen van hielspoor

Het belangrijkste symptoom van hielspoor is pijn in de hiel, vooral bij het opstaan uit bed of na langdurig zitten. De pijn kan scherp en stekend zijn en kan gepaard gaan met stijfheid en gevoeligheid in de hiel. De pijn kan ook verergeren na verloop van tijd, vooral bij langdurig staan of lopen.

Diagnose en behandeling van hielspoor

Als u vermoedt dat u hielspoor heeft, raadpleeg dan een arts of een podoloog. Deze zorgverleners kunnen uw voeten onderzoeken en een diagnose stellen. Meestal zal de diagnose worden gesteld op basis van uw symptomen en een lichamelijk onderzoek, maar soms kan er ook beeldvormend onderzoek nodig zijn, zoals röntgenfoto’s of een MRI-scan. Mocht er uit de diagnose blijken dat u hielspoor heeft, dan zijn er verschillende behandelingen beschikbaar. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan er een behandeling op maat worden gemaakt. Hieronder vindt u een overzicht van enkele veelvoorkomende behandelingen:

Rust: Het lijkt misschien overduidelijk, maar veel mensen hebben toch moeite om rust te nemen en dus meer stil te zitten. Het verminderen van de activiteit en rust nemen kan helpen om de plantaire fascia te laten herstellen en is dus belangrijk voor uw herstel.

IJs: Het aanbrengen van ijs op de hiel kan helpen om de pijn en ontsteking te verminderen.

Fysiotherapie: Specifieke oefeningen kunnen helpen om de plantaire fascia te versterken en de symptomen van hielspoor te verminderen.

Orthopedische inlegzolen: Speciale inlegzolen kunnen de druk op de plantaire fascia verminderen en de voet beter ondersteunen, wat kan helpen bij het verminderen van de symptomen van hielspoor.

Medicijnen: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen helpen om de pijn en ontsteking te verminderen.

Extracorporale shockwave therapie: Dit is een behandeling waarbij schokgolven worden gebruikt om de plantaire fascia te stimuleren en te helpen genezen.

In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om hielspoor te behandelen, maar dit is meestal niet nodig.

Hoe kunt u hielspoor preveniëren 

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van hielspoor te verminderen. Zo moet u uiteraard goede schoenen dragen. Zorg ervoor dat u schoenen draagt die goed passen en voldoende ondersteuning bieden. Daarnaast kunt u uw activiteit verminder. Probeer vooral activiteiten te verminderen die (te) veel druk op de voeten leggen, vooral als u al (beginnende) symptomen van hielspoor heeft. Tevens kan stretchen hielspoor vermijden. Doe regelmatig rekoefeningen voor uw voeten en kuiten om de flexibiliteit te behouden, wanneer u bijvoorbeeld regelmatig hardloopt. En tot slot luister naar uw lichaam! Als u symptomen van hielspoor heeft, negeer deze dan niet en neem de nodige rust om het te laten herstellen of bezoek en podotherapeut.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis geen enkel nieuwtje meer

Ontdek meer

Do You Want To Boost Your Body?

Neem contact met ons op voor op maat gemaakte trainingsplannen en coachingstrajecten