3 tips om veilig(er) om te gaan met e-mail

Deel deze blogpost

Mailen, we doen het tegenwoordig allemaal. Om even snel een bestand door te sturen of om je oma te laten weten dat je dit weekend langs komt. Net zoals bij echte post heb je waarschijnlijk liever niet dat iemand jouw bericht zomaar leest. De laatste tijd horen we steeds meer verhalen over hacking en phishing mails. Hoe zorg je er nu voor dat jij hier geen slachtoffer van wordt? Wij geven je drie tips om veiliger te mailen. 

Een sterk wachtwoord

Het lijkt misschien heel erg logisch, maar toch kiezen veel mensen nog steeds voor een simpel wachtwoord. Als je een wachtwoord als ‘hallo123’ kiest, dan is de kans groot dat hackers deze binnen no-time raden. Bedenk een sterk wachtwoord met hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Hoe langer het wachtwoord, hoe minder groot de kans dat jij gehackt wordt. Kies voor een combinatie die minimaal acht tekens lang is. Een tip: gebruik niet op elk platform hetzelfde wachtwoord. Als je wel gehackt wordt, kunnen de hackers al jouw andere accounts ook plunderen. 

Wees voorzichtig met links 

Phishing mails zijn de laatste tijd erg populair. Hackers sturen zogenaamd een mailtje van je bank of een andere instantie met de vraag of jij op een bepaalde link wilt klikken. Doe dit vooral niet! Achter onschuldige links en bijlagen kunnen virussen schuilen. Controleer altijd eerst of de mail betrouwbaar is en van een vertrouwde afzender komt. Let er wel op dat sommige virussen zich automatisch verspreiden door echte e-mailadressen. Hierdoor is het soms niet duidelijk of de mail nep of echt is. Bij twijfel niet doen. 

Vergeet niet om uit te loggen

Online inloggen op webmail gaat erg makkelijk, maar uitloggen is soms nog niet zo eenvoudig en wordt dan ook vaak vergeten. Als je bijvoorbeeld op een openbare computer online Ziggo webmail gaat openen, denk er dan altijd aan om na de tijd uit te loggen bij je mailservice. Anders kan de volgende computergebruiker zomaar jouw hele inbox zien. Om helemaal zeker te zijn, kun je de geschiedenisgegevens van de browser wissen. 

Op je eigen computer kun je ervoor kiezen om altijd ingelogd te blijven staan. Denk er dan wel aan dat je je apparaat zelf goed vergrendeld. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis geen enkel nieuwtje meer

Ontdek meer

Training

Tips om effectiever een nieuwe taal te leren

Het leren van een nieuwe taal opent deuren naar nieuwe culturen, internationale kansen en persoonlijke groei. Maar de reis naar taalvaardigheid kan soms complex en

Do You Want To Boost Your Body?

Neem contact met ons op voor op maat gemaakte trainingsplannen en coachingstrajecten